Már a biblia is említi, a XVI. században pedig lázcsillapításra és pestis ellen is javallták. Nemesítése a XVII. században kezdődött. A magyar nyelvben több néven - köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres - is ismert gyümölcs, amit ma már kevésbé ismerünk. Gyermekkoromban imádtam! Bíztatok mindenkit, keresse a piacokon, és fedezzük fel újra ezt a finom gyümölcsöt.
Május végén, júniusban érik. Éretlenül eléggé savanyú, de az érettet megismerheted nagyságáról, enyhén áttetsző héjáról, enyhén pirosas színéről, valamint puhaságáról. Belseje húsos, leveses, benne magok találhatók.  A bogyó lehet szőrös vagy sima is, de mindkettő finom. Teljes megérésekor alakul ki benne a fajtára jellemző íz és zamatanyag. Éretten gyorsan puhul, és eltarthatósága is rossz. Hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen, körülbelül egy hétig tárolható, de jól fagyasztható.
Nézzük, mit tartalmaz.
•    Energiatartalma csekély (44 kcal/100 gr).
•    Sok A-, B1- és C-, és D vitamint, pektint, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemeket, ¬citromsavat, gyümölcs- és szőlőcukrot, valamint nyomelemeket tartalmaz.
•    Pektin tartalma az almáéval azonos, ezért kedvezően hat az emésztésre.
•    Kiváló antioxidánsként is számon tartják.
•    A belső elválasztású mirigyekre, a szívre, májra és a vesére is jó hatással van, de erősíti az ereket és a kötőszövetet is.
•    Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják.

Babáknak idénygyümölcsként adható, ha már megszokta az úgynevezett alap gyümölcsöket, főzelékeket. Az előkészítés során alaposan meg kell mosni a szemeket. Babáknak készíthetsz belőle levet, és keverheted egyéb gyümölcsök levével, pépjével, de teheted burgonya, vagy rizs mellé is.
Kiemeli a hús ízét, ha már azt is kap a babád. Nagyobbaknak szószként, mártásként, vagy hűsítő levesként kínálhatod.
Érdemes télen is elővenni a fagyasztóból, hiszen változatosabbá teheti baba és a család étrendjét is egy-egy vitaminban gazdag finomsággal. Vedd figyelembe, hogy hőkezeléssel, megfelelő ízesítéssel a savanyú szemekből csábító aromájú étel válhat.