Nyomtatás
Kategória: Gyümölcsök
Találatok: 7452

Nyugat Európában vadon élő fajtája őshonos, termesztését azonban csak a XV. században kezdték egyes kolostorokban. Ma már alig ismert, a babakonyhában szinte alig használatos gyümölcs. Azt gondolom érdemes újra felfedezni, hiszen nemcsak finom desszert, hanem értékes hatóanyagai révén gyógyszer is.
Júniusban, júliusban érik, termése kissé savanykás, de a nem megrontott gyermekszáj még kedveli, szívesen fogyasztja.

Vásárláskor a szárak ne legyenek elszáradva, a szemek pedig összenyomódva. A szállításnál érdemes óvatosan bánni vele. Sajnos nem tartható el sokáig, hűtőben is csak 2-3 napig. A fürtökről a kicsi piros (de létezik fehér és fekete színű is) golyócskák leszedése kissé időigényes, de megéri (ebben segíthet egy villa is). Pépesítve, vagy a szemeket tálcán előfagyasztva, le is fagyaszthatod.
Közeli rokonának, a feketeribizlinek több jótékony élettani hatást tulajdonítanak. Nézzük, mi található benne.
•    Energia-tartalma minimális (29 kcal/100 gr).  
•    Sok C-vitamin (100 gr/ 30-40 mg, régen a skorbut ellen is ajánlották), valamint A-, B1-, B2-, B6-, és E-vitamin található benne.
•    Fontos ásványi anyagai a kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas.
•    Bővelkedik flavonoidokban és béta-karotinban, antioxidánsokban, ezért jó immunerősítő.
•    Kevés benne a cukor, de szénhidrátja sok (10-15 gr/100 gr), melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként a pektinszármazékok nagy mennyiséget tesznek ki benne.
•    Savanykás ízét a benne található különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti (pl. almasav, ¬citromsav, bórkősav, borostyánkősav, ecetsav, oxálsav).
•    Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők, és leadhatók ezért olaja ápolja és nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt.
•    A népi gyógyászatban anyagcsere fokozó, gyulladásgátló hatását tartják számon, a feketét pedig még izületi problémák esetén is ajánlják.

Babatáplálásban főleg nyersen, és más gyümölcsökhöz keverve javaslom az adását, mivel kissé savanykás ízű gyümölcs. Értékes anyagai miatt azonban szezonjában érdemes adni a babának. Finom burgonyához, vagy rizshez keverve is. Nagyobbaknak gyümölcssaláta részeként, gabonapépekhez, vagy tejtermékekhez (joghurt, túró) adva kínálható. De szószként is elkészítheted.
Családi tipp.
Hidegen sajtolt levéből, kevés édesítő anyaggal készíthetsz szörpöt is. Kisebbeknek egyet forralj az elegyen.  A felhasználásig hűtőben tárold, mivel nem tartható el sokáig, de finom, és a baba ételeibe is beleteheted pár napig. Sőt, színes desszertekbe, mint színezőanyag is bekerülhet, remek piros színt ad az ételeknek.
A passzírozáskor megmaradt anyagot ne dobd ki, mindenképpen használd fel gyümölcssalátákba, turmixokba, gyümölcslevesbe, vagy bóléba magatoknak. A héj és a mag értékes anyagai így a hasznotokra válnak.