Ősi termőhelye Kína, de Európában egy új keletű gyümölcs mivel itt csak a XIX. században jelent meg először. Egyszer szüretelik, késő nyáron vagy ősszel, de ma már vannak folyamatosan virágzó és termő fajtái is. A különböző fajtái egyébként színben, nagyságban, ízben, a héj vastagságában, és a gyümölcshúsban található magok számában különböznek.

Vásárláskor válaszd a kemény héjú, nem foltos darabokat. Szár, levél is lehet rajta.
Szobahőmérsékleten pár napig jól eláll, hűtőben még tovább tárolhatod.
Nézzük, mit tartalmaz.

•    C-vitamin tartalma magas (30-40 mg/100 gr)
•    Víztartalma 85-87%.
•    Sok ásványi anyag és nyomelem található benne, többek között sok kálium, kálcium, és magnézium.
•    Illóolaja kedvelt, jó hatásai mellett a kórokozókra is hat, elpusztítja azokat.

Babáknak nyersen, ha édes, akár önmagában is adható. Jól ízesíti a többi gyümölcs levét, vagy pépjét is.