Nyomtatás
Kategória: Gyümölcsök
Találatok: 3984

A kínaiak 4000 éve nemesítik, hazánkba viszont csak a török hódoltság idején került, azóta viszont több fajtáját termesztjük. Hamar leérik, június közepétől, augusztus elejéig, csupán három – négy hétig teremnek a különböző fajtái. A nagyobb és színesebb, valamint egyazon fáról a korábban érő és szedett gyümölcsök nagyobb cukortartalmúak.

Vásárláskor a hibátlan, barna foltok nélküli szemeket válaszd, amik kicsit már puhák is. Utánérő, így 1 - 2 nap alatt szobahőmérsékleten remekül megérik.
Hűtőbe csak az ép szemeket tedd be, ahol mintegy 1-2 hétig is elállhat. Mélyhűtésre nem jó, mert felolvasztás után lottyadt lesz, és az íze is megváltozik. Egyes vélemények szerint azonban félbe, vagy kockákra vágva bátran mélyhűthető, amit megfejelhetsz azzal is, hogy fagyasztás előtt citromos vízbe mártod, majd cukorban megforgatod.
Értékessége a következő összetevőknek köszönhető:
•    Legnagyobb része víz (85 %), így jó szomjoltó
•    Rostos húsának szénhidrát-tartalma 8, 5 % körüli, így eléggé édes gyümölcs.
•    A-, és C-vitamin (10 mg/100 gr) tartalma igen magas, de tartalmaz még B1-, és B2 vitaminokat is (már napi 3-4 darab sárgabarack fedezi a szervezet A - vitamin igényét).
•    Hasznos niacin- és fólsav-forrás, de értékes a sok béta-karotinja miatt is. Káliumban is gazdag, de található benne még kalcium, foszfor és sok más fontos elem is.
•    Jó antioxidáns.
•    Aszalt formában fogyasztva enyhén hashajtó.
•    A Kína és Pakisztán határán, a Hindukus-hegységben élő hunza népcsoport tagjai állítólag a kajszinak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Ez a népcsoport a sárgabarackot és a mag olaját használja gyakorlatilag mindenre. Édesítőszerként aszalva, főzésre pedig a magból nyert olajat használják. A magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszer számukra.

Babatáplálásban más gyümölcsökkel keverve nagyon egészséges. Nagyobbaknak önmagában is adható lé, nektár, vagy pép formában. Nagyobbaknak gabonapépekhez, vagy tejtermékekhez kínálható.
Családi tipp.
Szószként, meleg köretként, vagy húsok mellé, akár sütve is, tökéletes kiegészítő. Finom gyümölcsleves, krémleves készíthető belőle. Nagyobb gyermeknek már süteménybe téve, vagy aszalt formában is kínálható.
A megtört mag bele nagy mennyiségben fogyasztva arzén- és ciántartalma miatt életveszélyes mérgezést is okozhat, ezért a ciántartalmú, kesernyés magokból nem szabad fogyasztani. Az édes magok viszont ehetőek.
Ha a babád ételébe teszed, ne dobd ki a héját, mert pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját