Már az Egyiptomi hieroglifákban is megörökítették annak idején a dinnyeszüretet, Európába viszont csak a XIII. században került a görögdinnye. Nagyon sok fajtája ismert, amik formában, méretben és héjuk színében, alakjukban különböznek egymástól. Így vásárolható a hosszúkástól a gömbölyűig, a fehér húsútól a pirosig, az egyszínű héjútól a csíkosig igen sok fajtája. Az egyik termesztési újítás a magnélküli dinnye, ami ma már gyakran kapható az árusoknál.

Az ízletes hazai görögdinnye július elején jelenik meg a piacokon, s egészen szeptember 5-ig, azaz Lőrinc napig (ritkán egészen a hónap közepéig) kapható. Ez után már túl kásás, és nem eléggé édes. A meleg, száraz nyarakon a legédesebb. Az érett görögdinnyét megismerheted fémesen kongó hangjáról, fényes, sötét héjáról. Ha indát látsz rajta, az annak a jele, hogy még éretlenül szedték le.
Az elszáradt szármaradvány is jó jel. Az igazán gondosan termesztett és forgatott dinnye egyenletesen zöld, alig van rajta sárga folt.
Ha szabadföldön szeded, akkor a termés melletti kacs elszáradása jelzi, melyik érett. Jó tudni, hogy csak a hajnali hűvösben szedett dinnye tartható jól el sokáig.
A görögdinnye behűtve finom, de semmiképpen ne fagyjon meg, ne legyen a hőmérséklet 7 fok alatti, mert azt íze, állaga sínyli meg. Ideális tárolóhely számára a 10-13 fokos pince, ahol legfeljebb egy hétig őrzi meg minőségét felvágatlanul.
Egyes vélemények szerint a kockákra vágott görögdinnye is bátran mélyhűthető, ha elővételekor nem a külcsín számít.
Nézzük, mit tartalmaz:
•    A görögdinnye több mint 90%- a biológiailag tiszta víz, ezért jó szomjoltó.
•    Édes íze ellenére viszonylag kalóriaszegény. Nagyrészt gyorsan felszívódó cukrot tartalmaz, ezért gyorsan megemeli a vércukor-szintet, és teltségérzetet ad. Könnyen emészthető, serkenti a gyomor és bélműködést.
•    Fehérje- és zsírtartalma, valamint rosttartalma minimális.
•    Vitamintartalma hasonló a fán termő, lédús gyümölcsökhöz. A-vitamin, B1-, B2-vitamin, valamint C-vitamin (7 mg/100 gramm) található benne.
•    Gyümölcshúsának pirosas színét nagyrészt színes antioxidánsainak köszönheti.
•    Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint.
•    Tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, kimutatható mennyiségű cinket és szelént is.
•    Nyáron a levében oldott sók pótolják az izzadtsággal elvesztett mennyiséget.
•    A népi gyógyászat szerint hatásos méregtelenítő kúrákhoz, de a vese és hólyag átmosásához is kiváló.

Babáknak a nyers lé adható önmagában, vagy más gyümölcsökhöz téve is.
Nagyobbaknak felvágva, vagy gyümölcssalátákhoz téve kínálható.
Családi tipp.
A dinnye magja is fogyasztható, sőt a gyümölcshús ízét, enyhe, ám jellegzetes aromáját is jobban kiemeli.
Ha véletlenül éretlen, savanykás, nem eléggé édes gyümölcsöt vásároltál, ne dobd ki. Ízletes saláta készíthető belőle felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, amit ízesíthetsz, fűszerezhetsz mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, de nyakon öntheted joghurttal is.
A dinnyehéjakat meghámozva cukorszirupban befőttként is elteheted, ami ízletes alkotórésze lehet a karácsonyi süteményeknek, gyümölcskenyereknek.
Magjából vese- és cukorbajra javasolt főzet készíthető (2 evőkanálnyi magot egy bögrényi vízben 15 percig kell forralni).
Gyönyörű tálként szolgálhat, de a gyermek étvágyát is növeli, ha például a héjat cikk-cakkos szélűre vágod, és abban kínálsz darabolt gyümölcsöket. Kiélheted kreativitásodat is, amikor a héjába speciális hámozó eszközzel művészi mintákat varázsolsz, akár a pároddal, vagy nagyobb gyermekeddel együtt.