A barackot hazánkban a XVI. század óta ismerik, termesztik.
Júniustól egészen szeptember közepéig, végéig folyamatosan jelennek meg a különbözőféle őszibarackok. A fajtaválaszték szinte átláthatatlan. A nektarin csak héjában különbözik az őszibaracktól, beltartalmukban nincs különbség. Minél később érő, és minél nagyobb szemű, annál ízesebb, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb (nem jó, ha a szállítás miatt féléretten csomagolták). Vásárláskor olyan gyümölcsöt válassz, aminek az alapszíne sárgás-rózsaszínes, egészségesen érett, valamint nézd meg a termés szárának maradványát is. Friss szedésre utal, ha még zöldes és nedves. Beszáradt és főként penészes szárú, valamint foltos és ráncos héjú gyümölcsöt ne vegyél meg.
A korai barackok magja bizonyos időjárás mellett megreped, ami kívülről is jól látható. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Az éles mag a kisebb gyermekek esetében még balesetveszélyes is lehet.
Az érett, finom gyümölcsre jellemző a bőrszerűen ráncolható, vékony héj. Az érett, puha barackok könnyen sérülnek, ezért lehetőleg kosárban (esetleg dobozban) vidd haza.
Otthon, a hűtő legalsó fiókjában az érett barack körülbelül 2-4 napig áll el. Fogyasztás előtt pár órával célszerű kivenni, mert a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.
Jól tűri a mélyhűtést meghámozva, esetleg darabolva (egyben lefagyasztva kiolvasztáskor löttyedt lesz).  Babáknak érdemes pürésítve, kis porciónként (akár jégkocka tartóban) lefagyasztani. Így kiolvasztás után is finom lesz, de így eltéve a nagyobbaknak készíthetünk bármikor fagylaltot is.
Nézzük, mit tartalmaz:
•    Jól oltja a szomjat, mivel nagy része, 85-90%-a víz
•    Található benne szénhidrát (9 gr/100 gr), valamint némi fehérje, és elenyésző mennyiségű zsír.
•    Nem hizlaló gyümölcs (100 gr/40 kcal)
•    Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően nagyobb mennyiség is fogyasztható belőle.
•    Viszonylag sok C- (7mgr/10 gr), és A-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmánál fogva (főként a sárga húsú fajták) kiváló haj- és bőrszépítők
•    Jó antioxidáns
•    Magas rost, és pektin tartalma segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést

Babáknak főleg nyersen, lé, vagy pép formában, önmagában, vagy más gyümölcsökkel keverve adható. A friss, nyers őszibaracknál finomabb gyümölcsöt nehéz találni, ezért minden gyermek szereti. Ha szükséges, a héj levételét megkönnyíti, ha forrásban lévő vízbe mártod. Készíthető belőle gyümölcssaláta is. Néhány csepp citromot hozzáadva megelőzheted a gyümölcs megbarnulását.
Nagyobb babáknak gabonafélékhez, vagy tejtermékekhez is keverhető.
Családi tipp.
Süteményekhez inkább a sárga, s ezért dekoratívabb változatait használd.
Nem csak édességek készítésére alkalmas. A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal készült szendvicsekre, vagy paradicsomos zöldsalátákba, hagymás krumplisalátába. A sült szárnyashúsok mellé jól illik a barackhúsból, kakukkfűvel, kevés citrommal, vagy balzsamecettel készített mártás.