altA legsokoldalúbb gabona. Egyesek szerint az íze a legjobban hasonlít az anyatejéhez, így az elsőként adható ételek egyike. Gyakorlatilag bármivel, bármihez keverve adható a babának. Az üzletekben kapható rizspehely, rizsliszt is, aminek elkészítése egyszerűbb a hagyományos, szemes rizsnél.
A boltokban kapható rizs egy sor malomipari eljárás, feldolgozás végterméke. Nézzük, hogy a vásárlásnál mit vegyünk figyelembe:


- Barna rizs: a pelyvától (külső héjtól) megszabadított rizs. A héjban értékes anyagok vannak, de a babáknak ezt a fajtát általában nem javasoljuk. (Hántolással viszont a B - vitaminok 70%-a, a vastartalom 60%-a sajnos elveszik)
- Fehér rizs: a barna rizs külső, barna rétegének, a korpának a lekoptatatásával keletkezik.
- Fényezett rizs: a fehér rizs szemeinek szép fényesre csiszolásával állítják elő. Minél fehérebb a rizs, annál kevesebb a tápanyagtartalma (kivéve az előkezelt rizst).
- A jelzésű rizs: a rizsben 0,2% az idegen anyag, és 10% a rizsszem törmelék.
- B€ jelzésű rizs: a rizsben 0,3% az idegen anyag, és 20% a rizsszem törmelék.
Lehetőleg jó minőségű, bio készítményt válasszunk.
A rizs nagy része (75%-a) keményítő. Található még benne fehérje, zsír, ásványi anyagok (foszfor, vas, magnézium), és különböző nyomelemek. Alacsony nátrium tartalmának köszönhetően a sószegény diétában is nagy szerepe van. Növényi rostjai a bélműködést segítik, és kitűnően szívják magukba a salakanyagokat. A székrekedés diétájában jó hatással fogyasztható.
Mivel gluténmentes, lisztérzékenyeknek is adható.
Magas szelén tartalma miatt rákmegelőző hatását is kihasználható.