E fejezetbenalt megtalálhatod azokat az alapanyagokat, amiket a babád táplálása során felhasználhatsz. A kínálat folyamatosan fog bővülni, csakúgy, mint  a receptek sora. Addig is, ha van egy jó recepted nyugodtan küld be!

 

Gyümölcsök: Az alma

Az alma az egész világon jól ismert gyümölcs, a kisbaba első szilárd tápláléka fél éves kora után. Szinte minden baba szívesen fogyasztja. Változatos ízvilágának köszönhetően pedig megunni sem lehet.Táplálkozástudományi szempontból az egyik legértékesebb gyümölcs, ezért nem lehet az sem probléma egy babánál, ha hónapokig, a hét minden napján kizárólag ezt a gyümölcsöt kapja.

Nézzük hát meg, miért is olyan értékes gyümölcsünk az alma:

  • Nagy mennyiségben tartalmaz (kb. 50 – 75 mg/ 100 gr) C-vitamint, ezen kívül A, B és E – vitaminokat is. Található benne Niacin, Fólsav, körülbelül 30 féle ásványi anyag, és különféle nyomelemek. Elmondható tehát róla, hogy: „szinte kicsattan a vitaminoktól”.
  • Almasav tartalma az agyra hat jótékonyan
  • A benne lévő gyümölcscukor kiváló energiaforrás, és könnyen emészthető a babák számára
  • A benne lévő Kálium a szervezet vízháztartásának szabályozásában vesz részt
  • Pektin tartalmának köszönhetően az emésztés könnyebbé válik, sőt a szervezetben esetlegesen lerakódott mérgező nehézfémek is könnyebben távoznak

Nem véletlenül sorolták a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé.

Állítólag akkor a legfinomabb, ha a húsában lévő keményítő nagyrészt már lebomlott. Optimális tárolás mellett (90-95% páratartalom, 0-5 fok) hónapokig eláll, így egész évben rendelkezésre áll. Otthonunkban történő tárolásakor érdemes figyelembe venni, hogy olyan gázt termel (etiléngáz), ami megfonnyasztja a mellette tárolt gyümölcsöket, zöldségeket.

Babatáplálásban való felhasználása nagyon sokrétű. Az étrend egyik legfontosabb eleme, mivel mindenbe, és minden mellé kiválóan illik. Adható püréként, nyersen, vagy párolva, más gyümölcsökkel együtt, esetleg főtt burgonyához, vagy rizshez keverve, de gabonafélékkel együtt adva is finom. Frissen facsart leve üdítő, kiválasztást fokozó hatású. Természetgyógyászok szerint jó lázra, gyulladásokra, álmatlanságra, valamint emésztési zavarokra.

Diétásan alkalmazva székrekedéskor párolva, melegítve, esetleg kevés gyümölcscukorral édesítve hatásos, míg hasmenéskor durvára reszelve, hidegen, édesítés nélkül javallt.