alt

A csecsemők legideálisabb, természetes tápláléka legalább fél éves korig, de akár tovább is az anyatej. (Érdekesség, hogy az ember körülbelül négy éves koráig van arra programozva, hogy anyatejen nevelkedjen...)

Több tudományos vizsgálat bizonyította már be, hogy a csecsemőknek tökéletes táplálék minden szempontból az anyukájuk teje. Tejed pedig mindig éppen annyi van, és lesz is, amennyi a gyermekednek szükséges. Gondolj arra, hogy egy kiscica vagy kiskutyus hogyan szopik. Bizony igény szerint és mindig van elegendő utánpótlás, vagyis tej és az mindig eléggé tápláló is számukra, hiszen nagyon gyors ütemben gyarapodnak. Odamásznak az anya emlőjéhez, picit szopiznak, majd elengedik, pihennek valamennyit, aztán újrakezdődik a kör. Hinned kell magadban és a babádban, aki nem véletlenül született szopó reflex-el. Ha pedig bizonytalan vagy, kérj segítséget szakembertől, elsősorban pedig a védőnődtől. 

Hogyan kezdj hozzá és mikor?


Ha babád jelzi az igényét, és te is elérkezettnek látod az időt a hozzátáplálásra, akkor belevághattok ebbe az újabb nagy kalandba.

Miből látod, hogy babád érett a hozzátáplálás megkezdésére? A kiegészítő táplálás megkezdésének feltételei:

 • Betöltötte az 5 hónapos kort (A hozzátáplálás megkezdése nem köthető azonban ennyire mereven az 5 hónapos korhoz. Vannak babák, akiknél előbb kell elkezdeni és vannak, akik 9-10 hónaposan is csak szopizni akarnak és nem fogadnak el semmit a cicin kívül. Bármelyikhez is tartozik a babád, haladj az ő igénye szerint!)
 • Megszűnt a nyelvkilökő/nyelvkiöltő reflex (Ez azt jelenti, hogy a baba a szájába került falatot már nem löki ki automatikusan a szájából, hanem forgatja, ízlelgeti, majd lenyeli azt. Jó, ha különbséget tudsz tenni öklendezés és fulladás között. Hogy ezt biztonsággal tudd elkülöníteni, valamint a hatékony segítség elsajátítása végett érdemes baba elsősegélynyújtó tanfolyamon részt venned!)
 • Erőteljesen érdeklődik az ételek iránt, szinte kinézi a falatot a szátokból, azokért nyúl is. Próbálja a rágást is utánozni (ilyenkor annyira cukik!).
 • Képes megtartani magát ülő helyzetben és irányítani a fejét.
 • Ha a kanál megérinti a száját, kinyitja.
 • Kis kezeit, ujjacskáit felfedezte, ügyesen használja.
 • Egyéb jelek: a saját, addigi szopási gyakoriságához képest még gyakoribb szopási igény (éjjel-nappal egyfolytában szopizna) és / vagy tartósan stagnáló, vagy csökkenő súlygörbe (a baba súlya áll, vagy fogy).

Mivel kezdjetek? Gyümölcs vagy főzelék?

Az általános javaslat (és a protokoll) szerint elsőként a gyümölcsöt kóstolja meg a baba. Én mindig azt ajánlom, hogy először a gyümölcs illatát érzékeltesd, vagyis szagoltasd meg vele a lehető legtöbb gyümölcsöt, aztán hámozott gyümölcsöket nyalogattass meg a babáddal, majd/vagy a gyümölcs levéből kínálj neki pár kanállal a szopások után vagy között. Azt is engedheted, ha lédús gyümölcsről van szó, hogy szopogassa azt (a biztonságra, a félrenyelés veszélyére természetesen fokozottan ügyelve!). Ezzel a módszerrel már ekkor éreztetheted vele, hogy az étel egy illatos, aromás csoda és az étkezés valódi élvezetet fog neki okozni a továbbiakban is. Szóval: lé kóstolás 1-2 napig, majd pép kóstolás fokozatosan emelve a mennyiséget 3-5 nap alatt elérve a teljes adagot.

A hozzátáplálás során vannak bizonyos elvek, ajánlások, amiket nem árt, ha figyelembe veszel:

 • Ha beteg halaszd el
 • Ha határozottan elutasítja (pl. undort jelez, öklendezik), legalább 1 hétig (de inkább kettőig) ne próbálkozz újra.
 • Ha a székletben szinte változatlan formában látod az ételt, nagy valószínűséggel még nem érett gyermeked (illetve az emésztőrendszere) a hozzátáplálásra, mivel ez egyértelműen jelzi, hogy nem tud mit kezdeni a bevitt táplálékkal.
 • A gyümölcs vagy főzelék bevezetésére legideálisabb időpont a késő délelőtt, vagy kora délután (ha esetleg panaszt – emésztési probléma, hasfájás, szélgörcs, kiütés - okozna a babánál az étel, az nem este jön ki, hanem napközben).
 • Általában szoptatás után próbálkozz az új fajta étel bevezetésével (szopi után 1-1,5 órával), illetve ha tápszeres akkor a tápszer előtt is adhatod a pépet.
 • Tartsd be a fokozatosság elvét, ne akard, hogy első nap megegyen egy teljes adagot gyermeked (teljes adag 150-200 gr).
 • A fokozatok: első nap 1-5 kanálnyi lé (vagy pép), második nap, 10-15 kanálnyi, harmadik nap már lehetsz bátrabb, és a negyedik napon már hagyatkozhatsz a babára, aki ekkor már annyit ehet, amennyit szeretne (van olyan baba, aki csak több hét után eszik meg egy adagot, és van olyan is, aki már a második, harmadik napon már szívesen elfogyasztja mindenféle panasz nélkül a felkínált pépet).
 • Ha csak kiegészítésre van szükség, akkor kezdj gyümölccsel (például a minden évszakban beszerezhető almával), ha pedig nem gyarapszik a baba, akkor a főtt ételekkel érdemes indítani (burgonya és egyéb főtt zöldségek, akár gyümölcsökkel keverve).
 • Ha a nyers, reszelt almát nem fogadja el, vagy fáj a hasa tőle, emésztési problémát okoz, akkor én a párolást szoktam ajánlani, amitől sokkal jobban emészthető lesz az alma (vagy más gyümölcs).
 • Ha még egy hét után is a pár kanálnyinál tartotok, akkor hagyj ki 1-2 hetet, hiszen ennyiért nem érdemes pepecselni!
 • Ha a babád hetek alatt sem fogadja el a kanalas ételeket, adhatsz neki puha gyümölcsöt vagy főtt zöldséget darabolva (erről szól a falatkás táplálási módszer, a BLW), amit ő maga a kezével vihet a szájába.
 • Egyszerre egy féle új dolgot kapjon, egy újabb alapanyagot csak 3-4 nap múlva adj neki (3 napos szabály!)
 • Húst akkor tegyél a főzelékbe, ha már szívesen megeszik egy teljes adag ételt (de legalább 100 gr-ot).
 • A teljes adag babafüggő: 100-180-250 gramm (viszonyításként a bébi desszertek 120, a bébiételek 180 grammosak).
 • A szükséglet szempontjából fontos, hogy lehetőleg az elfogyasztott táplálék mennyisége 1 éves korig ne haladja meg az 1000 g-ot.
 • A hozzávalók legyenek frissek, biztos forrásból szerezd be azokat (első időkben legjobb a háztáji, vagy bio alapanyag).
 • Ha teheted, minden nap főzz friss főzeléket gyermekednek, és a gyümölcsöket is közvetlenül étkezés előtt készítsd el.
 • Ügyelj a higiéniára: minden hozzávalót alaposan moss meg, legyen külön lábaska és egyéb konyhai eszközöd a babaételek elkészítéséhez.
 • Reszeléshez használj üvegreszelőt (esetleg műanyagot), ez kevésbé drasztikusan roncsolja a gyümölcsöt (a fém hideg, és éles fogai roncsolnak, valamint oldják a gyümölcsben lévő C- vitamint).
 • Részesítsd előnyben a párolást, gőzben való sütést és a sütőben, egészben sütést (így az alapanyagban maradnak az értékes anyagok).
 • Ne használj sót! Hidd el, a babák nagyon szívesen megeszik az általunk íztelennek, sótlannak tartott ételeket is. Elég, ha csak később találkozik sós ízzel, amikor az már elkerülhetetlen. Viszonyításképpen: a bölcsődékben a gyermekek ételeihez naponta, összesen maximum 8 gramm sót használhatnak! A napi maximum adag a só tekintetében 1 mg. Szinte semmi! Tehát ne sózz!!!
 • Ízesítéshez használj paradicsomot, citromot, esetleg fokhagymát, vagy különböző zöld fűszernövényeket (érdekes, hogy a babák a fokhagyma ízét már az „anyatejben” is kedvelik).
 • Komplettálásra elsőként (persze, csak ha van), használj lefejt, vagy fagyasztott anyatejet, amelyet a már kihűlt főzelékhez adj, hogy megmaradjanak annak értékes anyagai. Tápszeres babáknál a tápszerből is tehetsz az első főzelékekbe! Komplettálás = fehérje hozzáadása az ételekhez, étkezésekhez. Fő fehérje források: tej/tejtermékek, hús, tojás. 
 • A gyümölcsöket se cukrozd! Ha mindenképpen szükségesnek tartod az édesítést, használj valamilyen édesebb gyümölcsöt az édesítéshez (ezt te magad kitapasztalhatod, kóstolj meg különféle almafajtákat például).
 • Turmix helyett használj villát: a puha zöldséget ez is összetöri.
 • Kövesd a táplálási ajánlást! Ne akarj előbb adni bizonyos ételeket, csak azért, mert a szomszéd gyermeke már kapja. Babád emésztőrendszere csak bizonyos korban érik meg egy adott alapanyagra, vagy ételre. Az sem baj, ha bizonyos alapanyagokat, ételeket, állati fehérjéket később vezetsz be (például a tojássárgáját vagy a tejtermékeket csak 10 hónapos kor körül, de addig is az allergia prevenció miatt minimális mennyiségben mindenképpen csempészd be a baba ételébe).
 • Főzelék adása után szomjoltásra legjobb az anyatej, vagy adj neki vizet, és semmiképpen ne cukros, savas folyadékot (gyümölcsleveket például)!
 • Boltban vásárolt gyümölcslé helyett legjobb a saját készítésű lé, viszont ebből inkább tízóraira kapjon és minimális mennyiséget. (Egyébként próbáld ki, kóstold meg a boltit és a saját készítésű levet, teljesen más íze van.) Viszont a legjobb mindig a víz!!!
 • Már az első alkalmakkor is poharat használj a folyadék adásakor, ne cumisüveget. Hidd el, ügyesen fog inni belőle. Az úgynevezett csőrös poharat nem minden baba tudja használni (főleg azok, akik anyatejen nevelkednek). Ma már elég sokféle és szuper itatós pohár kapható, előbb-utóbb minden babás családban beszerzik.
 • Az anyatej és/vagy a tápszer melletti kiegészítő pépes ételek száma: hat és nyolc hónapos kor között naponta 1-2, kilenc hónapos kor után napi 3-4, 12 hónapos kor után napi 5.
 • Ha jól szopik a baba, a második félévben sincs szüksége ún. „követő” tápszerekre és/vagy különféle tejpépekre. Az utóbbi nagy mennyiségben tartalmaz módosítás nélküli, teljes tehéntejet.

Legújabb ajánlás!

2019. decemberében jelent meg a legújabb táplálási ajánlás hazánkban, ami több tekintetben tér el az eddigiektől, az eddig ajánlástól. Csecsemőknél főleg az adható ételek, alapanyagok tekintetében változott. Bátrabban adhatsz addig tiltólistán szereplő ételeket, alapanyagokat. 

Forrás (a napi munkám mellett):

http://www.iranyelvek.hu/iranyelvek/old/all/gyermekgyogyaszat/Az%20egeszseges%20csecsemo%20taplalasa.pdf

Frissítve: 2020. 01. 01.

Fotó: Dani