altA táplálási ajánlóban könnyedén követheted mit és mikortól adhatsz kisbabádnak. A letölthető anyagok között pedig mindezt megtalálod egy oldalas változatban is, amit érdemes kinyomtatnod, hogy mindig kéznél legyen! Az ajánló az érvényben lévő legfrisebb protokoll alapján íródott, a végén pedig olvashatsz a legújabb külföldi kutatási eredményekről is.

Az ajánlóban megtalálhatod azokat az alapanyagokat, amiket kisbabádnak adhatsz a hozzátáplálás folyamán. Ezeket az élelmiszereket, illetve alapanyagokat a gyermeked életkora, ízlése, és persze saját fantáziád szerint keverheted egymással vagy készítheted el különféle konyhatechnikai eljárással. A babádnak főzni egyszerűbb, mint gondolnád! Hidd el, ebben te is sikeres lehetsz!!!

6. hónapos korig (eddig anyatej vagy annak hiányában tápszer)

Gyümölcsök: alma, őszibarack, nektarin, meggy, (friss hiányában: mélyhűtött vagy bébidesszert, először lé majd a pép) – illetve az aktuális idénygyümölcsök
Zöldségek: (főzelékként): burgonya, édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla
Babapépek: vízzel készítendők (akkor, ha kevés az anyatej vagy a tápszer, ha nem hízik a baba és kell a kalória, egy étkezés helyettesítésére, vagy gyümölccsel keverve)
Gabonafélék: búza kis mennyiségben, rizs és kukoricapehely sűrítésre


Napi étkezés: 2-4 óránként kb. 5-ször / alkalmankénti maximális mennyiség kb. 130-180 gr.
Folyadékpótlás: forralt víz, szénsavmentes ásványvíz pohárból

 

7. hónap

Gyümölcsök: (lé vagy pép) szilva, ringló, körte, gesztenye, sárgadinnye, cseresznye, banán
Zöldségfélék: saláta, cukkíni, brokkoli, spárga, fehérrépa, pasztinák, zöldborsó (héj nélkül), főzetők, avokádó, csicsóka
Húsfélék: fiatal állattól, zsírtalanított, elsősorban baromfi (csirke, pulyka) - akár 6 hónapos kortól, amikor a baba egy kb. egy egész adag ételt megeszik
Növényi olajok: olíva, napraforgó, kukorica (pár csepp az ételbe)
ízesítés: narancs, mandarin, petrezselyem, kapor, zellerlevél, paradicsom, citromlé, metélőhagyma, fahéj, vanília

Alkalmankénti mennyiség kb. 180-210 gr.

 

8-9. hónap

Gyümölcsök: görögdinnye, sárgabarack, kivi
Zöldségfélék: karalábé, karfiol, kelkáposzta, sóska, spenót, padlizsán, kelbimbó, zöldbab
ízesítés: póréhagyma, fokhagyma, őrölt kömény, majoránna, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, gyömbér, koriander
Tojássárgája: 9. hótól, keményre főzve, heti 1-2x.

Gabonafélék: zab (pehely), rozs, árpa
Húsfélék: sovány sertés, nyúl, marha, borjú, vad (csirkemáj- heti Ix maximum)
Tejtermékek: túró, sajt, joghurt, minimális mennyiségben kefir, tejföl, tejszín, vaj 
Rágcsálni valók: (felügyelet mellett, 9-10. hótól) puha zöldség-, vagy gyümölcsdarab, pl. alma, körte, sárgadinnye, banán

Alkalmankénti mennyiség kb. 180-210 gr. 

 

10-12. hónap

Zöldségfélék: mángold, sárgaborsó

Húsfélék: hal (mindenképpen 100 %-osan szálkamentes!)
ízesítés: csípmentes paprika, őrölt babér, menta, őrölt szezámmag, szerecsendió, tárkony, rozmaring                                    

Alkalmankénti mennyiség kb. 210-250 gr.

 

1 év után adhatók:

Kakaó, tojás, méz, malátakávé, gyógyteák (citromfű, menta, csalán), gyümölcsteák, tehéntej, juharszirup,
frissen őrölt bors, curry
Nyers, lereszelt zöldségfélék (uborka, paprika, retek)
Ananász, kókusz, kókusztej, mangó, papaya
Lencse, sárgaborsó, felesborsó, bab, csicseriborsó, káposzta, csemegekukorica, gomba - inkább 1,5 évesen!
Szójatermékek: tofu, bab, tej, szósz
Teljes kiőrlésű gabonafélék, köles, hajdina.
Olajos magvak (darálva): dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag, mogyoróvaj
Tejtermékek: juhtúró, juhsajt, kecskesajt. Tojásfehérje

Alkalmankénti mennyiség kb. 240-250 gr.

 

1,5 év után tanácsos egészben adni:

Gyümölcsök: ribizli, kivi, szeder, egres, áfonya, som, eper, szamóca, málna, csipkebogyó, grapefruit, mák

Alkalmankénti mennyiség kb. 300-350 gr.

 

2 éves korig nem ajánlott:

Füstölt húsfélék, belsőségek, szalonna, májkrém, kolbász. Édességek, chipsek. Szénsavas üdítők.

 

Az új, 2011-től érvényes szakmai protokoll a gluténnel kapcsolatban a következő ajánlást fogalmazta meg: a lisztérzékenység prevenciója kapcsán a babáknak 4 és 7 hónapos kor között javasolt a glutén bevezetése. Ez napi fél, vagy másnaponta egy darab háztartási keksz (melyet pépként anyatejjel, vagy forralt, lehűtött vízzel készíthetsz el), illetve egy csapott kávéskanál liszt (melyet főzelékek habarásához használhatsz) formájában történhet. Az ajánlás továbbra is hangsúlyozza a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást! Fontos továbbá a szoptatás a glutén bevezetésének időpontjában, valamint az azt követő 1-3 hónapban.

A legfrissebb kutatások szerint a babák jó, ha találkoznak rendszeresen, de minimális mennyiségben allergizáló élelmiszerekkel is. Ez azt jelenti, hogy kóstolhat akár 6 hónapos korban olyan ételeket, amiket csak jóval később ajánlunk. Fontos azonban a mennyiség! Nem kaphat egyszerre egy egész tojást, vagy egy marék mogyorót! Csupán kóstoláról van szó, nem többről.

A hozzátáplálásról olvasd el a "Hozzátáplálás" című írásomat!

Fotó: Dani baba annó (köszönöm Ivett!)