Az írásom apropója, hogy a mai napig vitatják az évekkel ezelőtt bevezetett táplálási ajánlást, miszerint a glutént csecsemőknél 4 és 7 hónapos kor között javasolt bevezetni. Mivel napi munkám szerves része a csecsemők táplálásának megbeszélése szüleikkel, gondoltam összeszedem az erre vonatkozó jelenlegi leghasznosabb információkat. A 2. részben házi recepteket tettem közzé és annak is utána néztem, hogy mi található a babáknak javasolható glutén tartalmú élelmiszerekben.

A jelenlegi magyar helyzet

A jelenlegi hazai ajánlás csecsemőknek 4 és 7 hónapos kor között javasolja a gluténtartalmú élelmiszerek minimális mennyiségben való bevezetését, illetve rendszeres adását. Mindez a lisztérzékenység (cöliákia) és az I-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázatát hívatott csökkenteni. E mellett az ajánlás hangsúlyozza a szoptatás jelentőségét és védő hatását a bevezetés időszakában és persze utána is. A glutén bevezetésére a háztartási kekszet javasolja napi negyed vagy két naponta egy fél darab mennyiségben, pépesítve az anyatejhez vagy forralt, lehűtött vízhez, illetve gyümölcshöz, főzelékhez keverve. (1)

A Hivatalos ajánlás

AZ EGÉSZSÉGES CSECSEMÕ TÁPLÁLÁSA (1., módosított változat) 2010. Gyermekgyógyászat, Gyermekgyógyászati útmutató / Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság / Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja / Szerzõk: dr. Arató András, dr. Várkonyi Ágnes, dr. Várady Erzsébet

„Gluténtartalmú szolidokat 4 hó elõtt semmiképp nem, 7 hó elõtt azonban mindenképp fokozatosan be kell vezetni, lehetõség szerint addig, amíg a csecsemõ szopik (a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti a coeliakia, a diabetes mellitus és a búzaallergia kockázatát).” (2)

(Szolid = anyatejen és tápszeren kívüli ételek)

A szakmai szervek ajánlásai

A La Leche Magyarország oldalán részletes szakirodalmi összefoglaló és javaslat olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban.

Írásukban kifejtik, hogy nem javasolják a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (6 hónapos kor alatt elkezdett) hozzátáplálást. Javaslatukat az alábbiakkal kezdik:

„…a javaslat a kutatási eredmények félreértelmezésén alapul, ellentmond az Egészségügyi Világszervezet és az európai egészségügyi szervezetek ajánlásának, és – a szilárd táplálékok túl korai bevezetése miatt – egészségügyi kockázatokat hordoz mind a szoptató anyákra, mind a szoptatott csecsemőkre nézve.”

Ajánlásuk:

„A gluténtartalmú táplálékok bevezetését – az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan – betöltött 6 hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy tanulmány arra utaló eredményeket talált, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében a 7 hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, a nagy kockázatú gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni. A glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe. Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon.”

/Szoptatásért Magyar Egyesület vezetősége 2010/

Ajánlásukat kiegészítették az angliai Táplálkozástudományi Tudományos Tanácsadó Bizottság (SACN) és az Élelmiszerek­ben, fogyasztói termékekben és a környezetben előforduló vegyi anyagok toxicitásával foglalkozó bizottság (COT) 2011 márciusában megjelent közös állásfoglalásával:

„Mindent egybevetve, a gluténnak a csecsemők étrendjébe történő bevezetése időzítésének és a cöliákia, illetve 1-es típusú cukorbetegség kockázatának összefüggésével kapcsolatban a jelenleg elérhető bizonyítékok elégtelenek ahhoz, hogy javaslatokat fogalmazzunk meg a glutén bevezetésé­nek megfelelő időpontjáról betöltött 3 hónapos koron túl, akár az általános, akár a nagy kockázatú populáció számára. A SACN és a COT nem tartja elegendőnek a bizonyítékokat ahhoz, hogy egyet­értsen az Europai Élelmiszetbiztonsági Hatóság (EFSA) következtetésével, miszerint a glutént be kell vezetni a csecsemők étrendjébe legkésőbb betöltött 6 hónapos korban abból a célból, hogy csökkentsük a cöliákia, illetve az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának későbbi kockázatát.” (3, 4)

Meg kell említeni az „Első 1000 nap” programot/kampányt, amit a Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hozott létre, népegészségügyi tájékoztató céllal. Cél, hogy „ráirányítsa a társadalom és az orvos szakma figyelmét a fogantatástól 3 éves korig tartó időszakra és a kisgyermekkori helyes táplálkozás fontosságára.”

Ajánlásuk a fenti elvek alapján íródott:

„A hazai ajánlások szerint a bevezetés lehetőség szerint 4-7 hónapos kor között, ha megoldható, az anyatej védelme mellett történjen. Szintén fontos, hogy a glutén bevezetése után még legalább 1-3 hónapon keresztül anyatejet is kapjon a baba, a kellő védelem kialakítása érdekében. A hazai statisztikák szerint az anyukák általában 6 hónapos korban, leginkább gabonapépek segítségével teszik az étrend részéve a glutént.” (5)

A „Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods” című, 2011-es részletes tanulmány megállapítja, hogy a csecsemő hat hónapos korában vagy valamivel azután áll készen a kiegészítő táplálás bevezetésére. (6)

Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) legújabb, 2016-os evidencia alapú ajánlása a csecsemők hozzátáplálásával kapcsolatosan csak kissé tér el az előzőektől. Javaslatuk alapján a glutént 4 és 12 hónapos kor között, fokozatosan kell bevezetni. Minden mást azonban változatlanul hagytak (a bevezetés kis mennyiségben történjen, a bevezetés időszakában a legjobb, ha a baba továbbra is szopik, sőt még a bevezetés után is 1-3 hónapig).

Röviden összegezve az előbbiekben olvasottakat:

 1. A glutén bevezetése 1 éves korig történjen meg (leghamarabb 6 hónapos kor után)
 2. Az adagolás minimális mennyiségben történjen 1 éves korig (naponta, esetleg másnaponta 1 kávéskanálnyi gluténtartalmú élelmiszer)
 3. A glutén adagolása mellett a baba lehetőség szerint anyatejet is kapjon, minél tovább

 

Forrás:

 1. ogyei.hu/upload/files/Gluten_konszenzus.doc
 2. http://www.iranyelvek.hu/iranyelvek/old/all/gyermekgyogyaszat/Az%20egeszseges%20csecsemo%20taplalasa.pdf
 3. http://www.sacn.gov.uk/pdfs/sacn_cot_statement_timing_of_introduction_of_gluten_into_.pdf
 4. http://www.lll.hu/szakirodalmi_osszefoglalo_es_javaslat_a_gluten_bevezetesevel_kapcsolatban
 5. https://www.elso1000nap.hu//
 6. Audrey J. Naylor, Ardythe L Morrow: Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods. Wellstart International and the LINKAGES Project/Academy for Educational Development, Washington, D.C. 2001.

Fotó: Pixabay


Glutént tartalmaznak a búza, rozs és az árpa valamint az ezekből készült lisztek, darák, pelyhek, és a bulgur, kuszkusz is.

Nem tartalmaznak glutént például a kukorica, burgonya, köles, rizs, hajdina, amaránt. A zab lehet glutén tartalmú (ha gluténnal szennyezett), így csak a garantáltan gluténmentes zab és zabkészítmények nem tartalmaznak glutént.

Hogy mikor, mit kaphat a baba, amibe beletehető a glutén, azt a hozzátáplálási ajánlóban olvashatod! (A letölthető anyagoknál, alul, egy oldalas formában ki is nyomtathathatod!)

Az ajánlásban leírt ételekbe keverheted, főzheted bele a gluténtartalmú élelmiszert. Javasolt egyszerre csak egyfélét adni. A 7 gabonás pépben többféle gabona található, ami nem biztos, hogy a legoptimálisabb egy pici baba számára. (7 gabonás pép összetételét lásd alább!)

Háztartási és egyéb bolti babakekszek helyett készíts saját magad házi finomságot!

Babakeksz receptek (kipróbálásra)

Alapanyagok:

  • gyümölcsök (legfőképpen alma, valamint banán, datolya)
  • bébidesszertek különböző összetételben, ízesítésben
  • lisztek (bármilyen glutén tartalmú liszt, durum-, tönkölyliszt)
  • zsíradék (olíva-, repce-, étolaj, kókuszzsír)
  • fűszerek (fahéj, vanília)
  • ízesítés (pár csepp citrom, narancs vagy mandarin)

 

1. Almás keksz - hozzávalók és elkészítés:

 • 2 közepes db alma
 • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
 • 2 evőkanál napraforgó olaj (vagy más zsiradék)

Reszeld le az almát. Mérd ki a 25 dkg lisztet és a 2 kanál étolajat, a hozzávalókat keverd össze és gyúrd meg (formázható legyen). Formázz golyókat, amiket lapíts kb. 4-5 mm vastagságúra és előmelegített sütőben (200 fok) 20 percig süsd.

2. Almás keksz (kis adag) – hozzávalók és elkészítés:
• 6 dkg zabpehelyliszt
• 6,5 dkg tönkölyliszt
• 1 közepes alma (lehetőleg édesebb fajta)
• 1 evőkanál olaj (zsiradék, valamilyen semleges ízű)

Reszeld le az almát. Mérd ki a lisztet és az 1 kanál étolajat, a hozzávalókat keverd össze és gyúrd meg (formázható legyen). Fél órát pihentesd majd nyújtsd ki kb. 4-5 mm vastagságúra és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig süsd aranyszínűre.

3. Banános-almás babakeksz – hozzávalók és elkészítés:

 • Egy nagy alma vagy két kisebb (édesebb fajta)
 • 1 db banán
 • 100 gr kölesliszt (a kölest le is darálhatod otthon, ha nincs kölesliszted)
 • 100 gr rizsliszt
 • 50 gr kókuszzsír

Mosd meg, hámozd meg majd reszeld le az almákat. Mérd ki és keverd össze a liszteket és a kókuszzsírt. Robotgépet is használhatsz! Keverd bele a reszelt almát és tedd hidegre (hűtőbe) kb. 1 órára (de az sem baj, ha csak másnap készíted el). Rögtön beleteheted egy kinyomózsákba is, amiből pihentetés után kis golyókat nyomj ki a tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd a sütőbe kb. 180-190 fokra. Süsd kb. 20 percig.

4. Zabpelyhes babakeksz - hozzávalók és elkészítés:

 • 200 gr finomabb zabpehely (lehet egy kicsivel több, ha túl lágy lenne a kapott massza)
 • 3 db. érett banán - kisebből 4 db. is lehet

Egy villával alaposan törd össze, pépesítsd a banánokat. Turmixolással túl folyékonnyá válhat. Majd lassanként adagold a pürébe a zabpelyhet. Gyúrd össze a masszát, amíg tésztaállagú nem lesz. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 200 fokra. Süsd kb. 15 percig. Ha szép aranybarna, kész.

5. Almás, sütőtökös keksz – hozzávalók és elkészítés:

 • 1 közepes méretű alma (pl. golden, de bármelyik édesebb fajta jó)
 • 8-10 dkg pürésített sütőtök
 • 25 dkg zabliszt

Mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le az almákat. Add hozzá a sütőtökpürét és a zablisztet. Gyúrd össze a masszát, amíg tésztaállagú nem lesz. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 180 fokra. Süsd kb. 20-25 percig. Ha szép aranybarna, kész. Ha unod a kerek formát, nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra és vágd fel kb. 1,5-2 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra.

6. Almás, bébidesszeretes babakeksz – hozzávalók és elkészítés:

 • 1 db közepes (pl. golden)
 • 3/4 üveg babadesszert (bármelyik, az adott életkorban adható bébidesszert felhasználható)
 • 25 dkg tönkölybúzaliszt

Mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le az almákat. Add hozzá a bébidesszeretet és a lisztet. Gyúrd össze a masszát, amíg tésztaállagú nem lesz. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 180 fokra. Süsd kb. 20 percig, majd további 10 percig szárítsd (pl. hőlégkeveréssel). Ha szép aranybarna, kész. Ha unod a kerek formát, nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra és vágd fel kb. 1,5-2 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra. Így tedd a tepsibe.

7. Tönkölyös babakeksz - hozzávalók és elkészítés:

 • 1 közepes, édes alma
 • 12,5 dkg liszt (fele arányban lehet különböző liszt, pl. zabpehelyliszt, fehér tönkölyliszt, rétesliszt)
 • 1 evőkanál olaj (valamilyen semleges ízű)

meg, hámozd meg, majd reszeld le az almákat. Keverd össze a liszttel és az olajjal. Gyúrd össze a masszát, amíg tésztaállagú nem lesz. Ha túl száraz, tegyél hozzá vizet. Pihentesd 1-2 órát. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 190-200 fokra. Süsd kb. 15-20 percig (a vastagságtól függően). Ha szép aranybarna, kész. Ha unod a kerek formát, nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra és vágd fel kb. 1,5-2 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra. Így tedd a tepsibe. 

8. Barnarizses babakeksz – hozzávalók és elkészítés:

 • 2 db közepes alma
 • 250 gr zabliszt vagy barnarizs liszt
 • 2 evőkanál olívaolaj

Mosd meg, hámozd meg, majd reszeld le az almákat. Keverd össze a liszttel és az olajjal. Gyúrd össze a masszát, amíg tésztaállagú nem lesz. Ha túl száraz, tegyél hozzá vizet. Pihentesd 1-2 órát. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 180 fokra. Süsd kb. 20 percig (a vastagságtól függően). Ha szép aranybarna, kész. Ha unod a kerek formát, nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra és vágd fel kb. 1,5-2 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra. Így tedd a tepsibe.

9. Gabonából készült keksz - hozzávalók:
• 1 csésze liszt
• 1 csésze szárított babáknak való gabonapehely (például: rizs banánnal, zab almával)
• 3 kanál repceolaj

Keverd össze egy nagy edényben a lisztet a gabonákkal. Add hozzá az olajat, és valamennyi hideg vizet, hogy jól gyúrható masszát kapj. Formálj ki s golyókat, és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. A golyókat lapítsd le és tedd az előmelegített sütőbe kb. 220 fokra. Süsd kb. 10 percig (a vastagságtól függően). Ha szép aranybarna, kész. Ha unod a kerek formát, nyújtsd ki a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra és vágd fel kb. 1,5-2 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra. Így tedd a tepsibe.

10. Rizslisztes babakeksz – hozzávalók és elkészítés:

 • 1 db. édes vagy édeskés alma
 • 12 dkg rizsliszt
 • 1 evőkanál olaj (pl. repce)
 • 1/2 teáskanál foszfátmentes sütőpor
 • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Mosd meg és reszeld le az almát. A lisztbe tedd bele a sütőport és a fahéjat, keverd össze az olajjal, gyúrd össze kézzel vagy géppel (hogy jól formázható, ruganyos tészta legyen). Hagyd állni egy rövid ideig, majd formázz kis golyókat, amiket lapíts kb. 4-5 mm vastagságúra, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben (180 fok) 20 percig süsd készre.

11. „Sima” babakeksz – hozzávalók és elkészítés:

 • 2 db édes alma
 • 25 dkg liszt
 • 2 evőkanál étolaj

Reszeld le az almát. Mérd ki a 25 dkg lisztet és a 2 kanál étolajat, a hozzávalókat keverd össze, majd gyúrd meg kézzel vagy géppel (hogy jól formázható legyen). Ha szükséges adj hozzá kevés vizet. Formázz golyókat, amiket lapíts kb. 06-1 cm vastagságúra és előmelegített sütőben (180 fok) 15-20 percig süsd. Ha szép aranysárga, kész.

 

Tipp az összes kekszvariációhoz, ha már nagyobb a gyermek: tégy a kész kekszekre csíkokban csurgatva olvasztott magas kakaótartalmú étcsokoládét.

 

Babáknak javasolt kekszek és azok összetétele (forrás Tesco)

1. Detki darált háztartási keksz – Összetevők:

100 g késztermékhez:, Búzaliszt (86 g), Cukor, Pálmazsír, Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Étkezési só, Aroma, Színezék (karamell), Antioxidánsok [borkősav (L(+)-), kálium-metabiszulfit]

Glutént és szulfitot tartalmaz. Nyomokban dióféléket, földimogyorót, tojás-, tej- és szójaszármazékot is tartalmazhat.

2. Győri Otthon háztartási keksz – Összetevők:

Búzaliszt (79%), Cukor, Pálmaolaj, Glükózszirup, Térfogatnövelő szerek (nátrium-karbonátok, ammónium-karbonátok), Étkezési só, Aroma, Lisztkezelőszer (nátrium-metabiszulfit)

Tartalmazhat tojást, tejet és szóját.

3. Milupa Biskotti keksz babáknak 6 hónapos kortól – Összetevők:

59% gabonaliszt (búza, kukorica, zab, árpa, rozs, rizs), Cukor, Sovány tejpor, Növényi olajok, Sütőpor (nátrium-, ammónium-karbonát), Kalcium-karbonát, Só, Aromaanyag, Dextróz, Vas-laktát, Niacin, Kalcium-pantotenát, B1-vitamin, B6-vitamin, B2-vitamin. Tartalmaz: Glutént

4. HiPP BIO babakeksz 8 hónapos kortól - Összetevők

Búzaliszt* 47%, Cukor*, Búzakeményítő*, Növényi olajok* (pálmaolaj*, napraforgóolaj*), Sovány tejpor*, Sütőpor (káliumhidrogén-karbonát), Bourbon vanília kivonat, B1-vitamin, *ökológiai gazdaságokból. Nyomokban tojást, szezámmagot és dióféléket tartalmazhat.

5. Detki BIO babakeksz 6 hónapos kortól – Összetevők:

100 g késztermékhez: Tönkölybúzaliszt* (81%), Cukor*, Pálmazsír*, Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Tengeri só, Természetes aromák, Antioxidáns (természetes borkősav L (+)), Enzim, Tiamin (B1-vitamin), *Ökológiai gazdálkodásból. Glutént tartalmaz. Nyomokban tejport és szójaszármazékot is tartalmazhat.

6. 7 gabonás pép 6 hó+ - Összetevők:

Gabonafélék (búza*, zab*, rizs, köles*, árpa, kukorica, rozs*), Kalcium-karbonát, Vitaminok (C-vitamin, niacin, E-vitamin, pantotenát, A-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin, folsav, D3-vitamin, K1-vitamin, biotin, B12-vitamin), Vas pirofoszfát, Kálium-jodid, *Teljes kiőrlésű gabonafélé

7. Ovko BIO babakeksz - Összetevők:

Tönkölybúzaliszt* (71%), Nádcukor*, Növényi zsír*, Térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), Tengeri só, Természetes aromák, Antioxidánsok (természetes borkősav, dikálium-diszulfit), B1-vitamin, *Ökológiai gazdálkodásból. Glutént és kén-dioxidot tartalmaz. Nyomokban tejport és szójalecitint is tartalmazhat.

8. Ovko babapiskóta 6 hónapos kortól - Összetevők:

Búzaliszt, Cukor, Tyúktojáslé, Kukoricakeményítő, Glükóz-fruktóz szirup, Térfogatnövelő szer: ammónium-hidrogén-karbonát, Aroma: kristályvanillin. A termék glutént (búza), tojást tartalmaz.

10. Belkorn Biskids BIO almás ízű babakeksz hozzáadott cukor nélkül 6 hónapos kortól - Összetevők:

Almalé sűrítmény 32%*, Teljes kiőrlésű búzaliszt*, Rizsliszt*, Növényi olajok és zsírok* (napraforgó*, kakaó*), Sovány tejpor*, Ásványi anyagok (kalcium, magnézium), Térfogatnövelőszer (ammónium karbonátok, nátrium-hidrogénkarbonát), Természetes Bourbon vanília aroma* 0,1%, B1-vitamin, Emulgeálószer (napraforgó lecitin*), Savanyúságot szabályozó: citromsav, Természetes aroma, *Ellenőrzött Ökológiai gazdálkodásból. (Ellenőrizte: BE-BIO-01). Olyan gyárban készült, ahol felhasználnak tojást, szóját, csillagfürtöt és dióféléket.

11. Milupa Szafari keksz babáknak 6 hónapos kortól - Összetevők:

59,6% gabonaliszt (búza, kukorica, zab, árpa, rozs, rizs), Cukor, Sovány tejpor, Növényi olajok, Sütőpor (ammónium- és nátrium-hidrogénkarbonát), Kalcium-karbonát, Só, Aromák, Dextróz, Vas-laktát, Niacin, Pantotenát, B1-vitamin, B6-vitamin, B2-vitamin. Tartalmaz : Glutént

 

Forrás: Internet