Az írásom apropója, hogy a mai napig vitatják az évekkel ezelőtt bevezetett táplálási ajánlást, miszerint a glutént csecsemőknél 4 és 7 hónapos kor között javasolt bevezetni. Mivel napi munkám szerves része a csecsemők táplálásának megbeszélése szüleikkel, gondoltam összeszedem az erre vonatkozó jelenlegi leghasznosabb információkat. A 2. részben házi recepteket tettem közzé és annak is utána néztem, hogy mi található a babáknak javasolható glutén tartalmú élelmiszerekben.

A jelenlegi magyar helyzet

A jelenlegi hazai ajánlás csecsemőknek 4 és 7 hónapos kor között javasolja a gluténtartalmú élelmiszerek minimális mennyiségben való bevezetését, illetve rendszeres adását. Mindez a lisztérzékenység (cöliákia) és az I-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázatát hívatott csökkenteni. E mellett az ajánlás hangsúlyozza a szoptatás jelentőségét és védő hatását a bevezetés időszakában és persze utána is. A glutén bevezetésére a háztartási kekszet javasolja napi negyed vagy két naponta egy fél darab mennyiségben, pépesítve az anyatejhez vagy forralt, lehűtött vízhez, illetve gyümölcshöz, főzelékhez keverve. (1)

A Hivatalos ajánlás

AZ EGÉSZSÉGES CSECSEMÕ TÁPLÁLÁSA (1., módosított változat) 2010. Gyermekgyógyászat, Gyermekgyógyászati útmutató / Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium, Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság / Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja / Szerzõk: dr. Arató András, dr. Várkonyi Ágnes, dr. Várady Erzsébet

„Gluténtartalmú szolidokat 4 hó elõtt semmiképp nem, 7 hó elõtt azonban mindenképp fokozatosan be kell vezetni, lehetõség szerint addig, amíg a csecsemõ szopik (a legújabb ismeretek szerint ez csökkenti a coeliakia, a diabetes mellitus és a búzaallergia kockázatát).” (2)

(Szolid = anyatejen és tápszeren kívüli ételek)

A szakmai szervek ajánlásai

A La Leche Magyarország oldalán részletes szakirodalmi összefoglaló és javaslat olvasható a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban.

Írásukban kifejtik, hogy nem javasolják a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (6 hónapos kor alatt elkezdett) hozzátáplálást. Javaslatukat az alábbiakkal kezdik:

„…a javaslat a kutatási eredmények félreértelmezésén alapul, ellentmond az Egészségügyi Világszervezet és az európai egészségügyi szervezetek ajánlásának, és – a szilárd táplálékok túl korai bevezetése miatt – egészségügyi kockázatokat hordoz mind a szoptató anyákra, mind a szoptatott csecsemőkre nézve.”

Ajánlásuk:

„A gluténtartalmú táplálékok bevezetését – az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan – betöltött 6 hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy tanulmány arra utaló eredményeket talált, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében a 7 hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, a nagy kockázatú gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni. A glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe. Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon.”

/Szoptatásért Magyar Egyesület vezetősége 2010/

Ajánlásukat kiegészítették az angliai Táplálkozástudományi Tudományos Tanácsadó Bizottság (SACN) és az Élelmiszerek­ben, fogyasztói termékekben és a környezetben előforduló vegyi anyagok toxicitásával foglalkozó bizottság (COT) 2011 márciusában megjelent közös állásfoglalásával:

„Mindent egybevetve, a gluténnak a csecsemők étrendjébe történő bevezetése időzítésének és a cöliákia, illetve 1-es típusú cukorbetegség kockázatának összefüggésével kapcsolatban a jelenleg elérhető bizonyítékok elégtelenek ahhoz, hogy javaslatokat fogalmazzunk meg a glutén bevezetésé­nek megfelelő időpontjáról betöltött 3 hónapos koron túl, akár az általános, akár a nagy kockázatú populáció számára. A SACN és a COT nem tartja elegendőnek a bizonyítékokat ahhoz, hogy egyet­értsen az Europai Élelmiszetbiztonsági Hatóság (EFSA) következtetésével, miszerint a glutént be kell vezetni a csecsemők étrendjébe legkésőbb betöltött 6 hónapos korban abból a célból, hogy csökkentsük a cöliákia, illetve az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának későbbi kockázatát.” (3, 4)

Meg kell említeni az „Első 1000 nap” programot/kampányt, amit a Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hozott létre, népegészségügyi tájékoztató céllal. Cél, hogy „ráirányítsa a társadalom és az orvos szakma figyelmét a fogantatástól 3 éves korig tartó időszakra és a kisgyermekkori helyes táplálkozás fontosságára.”

Ajánlásuk a fenti elvek alapján íródott:

„A hazai ajánlások szerint a bevezetés lehetőség szerint 4-7 hónapos kor között, ha megoldható, az anyatej védelme mellett történjen. Szintén fontos, hogy a glutén bevezetése után még legalább 1-3 hónapon keresztül anyatejet is kapjon a baba, a kellő védelem kialakítása érdekében. A hazai statisztikák szerint az anyukák általában 6 hónapos korban, leginkább gabonapépek segítségével teszik az étrend részéve a glutént.” (5)

A „Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods” című, 2011-es részletes tanulmány megállapítja, hogy a csecsemő hat hónapos korában vagy valamivel azután áll készen a kiegészítő táplálás bevezetésére. (6)

Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) legújabb, 2016-os evidencia alapú ajánlása a csecsemők hozzátáplálásával kapcsolatosan csak kissé tér el az előzőektől. Javaslatuk alapján a glutént 4 és 12 hónapos kor között, fokozatosan kell bevezetni. Minden mást azonban változatlanul hagytak (a bevezetés kis mennyiségben történjen, a bevezetés időszakában a legjobb, ha a baba továbbra is szopik, sőt még a bevezetés után is 1-3 hónapig).

Röviden összegezve az előbbiekben olvasottakat:

  1. A glutén bevezetése 1 éves korig történjen meg (leghamarabb 6 hónapos kor után)
  2. Az adagolás minimális mennyiségben történjen 1 éves korig (naponta, esetleg másnaponta 1 kávéskanálnyi gluténtartalmú élelmiszer)
  3. A glutén adagolása mellett a baba lehetőség szerint anyatejet is kapjon, minél tovább

 

Forrás:

  1. ogyei.hu/upload/files/Gluten_konszenzus.doc
  2. http://www.iranyelvek.hu/iranyelvek/old/all/gyermekgyogyaszat/Az%20egeszseges%20csecsemo%20taplalasa.pdf
  3. http://www.sacn.gov.uk/pdfs/sacn_cot_statement_timing_of_introduction_of_gluten_into_.pdf
  4. http://www.lll.hu/szakirodalmi_osszefoglalo_es_javaslat_a_gluten_bevezetesevel_kapcsolatban
  5. https://www.elso1000nap.hu//
  6. Audrey J. Naylor, Ardythe L Morrow: Developmental Readiness of Normal Full Term Infants to Progress from Exclusive Breastfeeding to the Introduction of Complementary Foods. Wellstart International and the LINKAGES Project/Academy for Educational Development, Washington, D.C. 2001.

Fotó: Pixabay