Minden baba egyedi, és egyben különleges is. Fejlődésük is egyedi alapokkal indul, és különböző ütemben zajlik. Az összehasonlítást mindig kerüld! Hagyd a gyermekedet a saját, egyedi ritmusa szerint haladni az úton. Ne siettesd soha!
Azt is tudnod kell, ha valamelyik területen intenzív fejlődésnek indul csemetéd, a többi téren lemaradhat. Így például akár egy fogzás is lelassíthatja a mozgás, vagy beszédfejlődését.

Ne aggódj, gyermeked hamar behozza a „lemaradást”.

Bővebben: A baba fejlődése

Testi fejlődés

Átlagosan 2-3 centit nő, és körülbelül 500 – 700 grammot hízik. 

Mozgásfejlődés

Kis izmocskái egyre erősebbek, ezért fejét már hosszabb ideig képes tartani, egyre kevesebbszer inog meg. Biztosan fordítja fejét hason fekve egyik oldalról a másikra, rövid ideig meg is tartja középen, körülbelül 45 – 60 fokban kiemelve az alapfelületről, közben karjaira támaszkodik.

Manipuláció

Kezei egyre lazábbak, már egyre többször nyitja szét kezeit, ujjait.

Beszédfejlődés

Száját formázza, és egyre több magánhangzó hagyja el ajkait. Ezek az úgynevezett torok, vagy gégehangok például az e, ó, ő hangzók, amik időnként a h hanggal bővülnek. Elkezd göcögni, vagy gügyögni, ami azt jelenti, hogy azonos hangot kétszeresen ejt ki.

Érzékelés, felfogóképesség

Egyre távolabbra lát tisztán. Környezete egyre jobban érdekli, figyel a hang, a mozgás irányába. Legnagyobb érdeklődéssel az emberi arcot figyeli. Felkeltik érdeklődését a kontrasztos alakzatok, tárgyak. Élénken figyeli a fa leveleinek kiszámíthatatlan mozgását a szélben.

Pszichés, értelmi, szociális fejlődés

A felnőtt, vagy a látóterében megjelenő  személyt mosollyal üdvözli. Tetszésének is mosollyal ad hangot. Szinte beszél a szülőhöz, gondozóhoz, az általa használt hangokkal. Fokozatosan finomodik a hangokra adott reakciója, kedves hangra, csengettyű szóra egy pillanatra abbahagyja a mozgást, vagy „beszédet”. Izgatott lesz, ha bizonyos rutinsorok végzésekor előre tudja mi következik. Ilyen, amikor fürdetés előtt meglátja a kiskádat, és örülni, intenzíven rugdalózni kezd.

Testi fejlődés

A baba az első hónapban átlagosan 5 centimétert nő, a súlya pedig körülbelül fél kilóval gyarapszik (átlagosan, ettől azonban eltérhet!).  Hetente körülbelül 100, de akár 300 grammot is gyarapodhat.

Mozgásfejlődés:

Az első hetekben a babákra az úgynevezett, általános hajlított tartás jellemző (karjait, lábait behajlítva tartja). Fejét hason fekve átfordítja, rövid ideig emelni, tartani tudja. Kezdetben feje gyakran meginog, ezért mindig tartani kell, ha ölben van.

Manipuláció: 

Kis kezeit szinte állandóan ökölbe szorítva tartja (hajlított tartás része), kezdetben a hüvelykujjal a tenyerében. Ez, az úgynevezett fogóreflex, olyan erős, hogy kapaszkodva az egész testsúlyát képes lenne megtartani. Ha megijed karjait széttárja, ujjai kinyílnak, ami szintén egy veleszületett reflex, a Moro – reflex.

Beszédfejlődés:

Hallgat, figyel, és sírással jelzi szükségleteit. Sírása egyre differenciáltabb. A (körülbelül tőle 25 – 30 centiméterre lévőt) beszélő száját intenzíven figyeli, száját formázza.

Érzékelés, felfogóképesség (látás, hallás, tapintás, ízlelés)

Tisztán kezdetben körülbelül 25 –  30 centinyire lát el. Fixálni is tud, azaz előtte lévő dolgot akár hosszabban is figyel. Keresi a szemkontaktust. Szeme a hang irányába rebben. Az előtte mozgatott élénk színű csörgőt szemével követi, míg látóteréből ki nem esik. Felismeri anyja hangját, illatát. Előnyben részesíti az édes ízt. Bőre érintésére megnyugszik.

Pszichés, értelmi, szociális fejlődés:

Reagál, ha szólnak hozzá. Nézeget, figyel. Viselkedését az anyjához igazítja: ha az édesanya nyugodt, megnyugszik ő is, ha viszont dühös, ingerült, durván szól hozzá, ő is nyugtalan lesz, sírni fog. Észrevehetően már el tud lazítani például a fürdetéskor, ha azt kedveli.

Testi fejlődés

mint előző hónapban (2 cm / 500-700 gr)

Mozgásfejlődés

Fejét egyre magasabbra emeli. Biztosan fordul oldalra, esetleg már hasra vagy hátra is, de ezek a megfordulások még esetlegesek, nem tudatosak. Mozgáskoordinációja egyre fejlettebb, izmainak mozgása összerendezettebb. Hónaljánál tartva, ha talpa kemény alaphoz ér, lábait hajlított helyzetben tartja.

Manipuláció

A fogóreflex már eltűnt. A kezébe adott játékot, tárgyat rövid ideig megtartja. Karnyújtásnyira lévő játékok felé nyúl, oda – oda csap. Először véletlenül, majd egyre tudatosabban, és biztosabban érinti meg azokat.

Beszédfejlődés

A magánhangzók mellé egyre több mássalhangzó kerül be, elkezd gőgicsélni a baba. Élvezettel rikoltozik, beszélget. Megjelenik az első szótagösszetétele, például az ei, gei. Börrögéssel kísérletezik, turbékol, vagy gargalizál a sorozatos „r” hangok kiadásával. Már hangosan nevethet is.

Érzékelés, felfogóképesség

Kezét nézegeti, ha az látóterébe kerül, majd szándékosan is. Érdeklik az új hangok, tárgyak, emberek. Változatlanul leköti az emberi arc, mimika, gesztusok tanulmányozása.

Pszichés, értelmi, szociális fejlődés

Sokat mosolyog, de tárgyra csak akkor, ha annak emberi arcvonásai vannak. Ha beszélünk hozzá, vagy játszunk vele egész teste izgatottan mozog. Anyja mellét, vagy a cumisüveget látva izgatott lesz. Ha játékot követ már a fejét is elfordítja, nem csak a szemével követi. Növekvő memóriája következtében már megsejti bizonyos tevékenységek, például etetés, fürdetés kezdetét, vagy olyan személy újbóli felbukkanásának örül, aki kukuccsot játszott vele.  Megérti a rutin cselekvéssorokat. Fürdetésnél például várja a következő lépést, esetleg reklamál is, ha valami kimarad.