Hirtelen, szinte minden fokozatosság nélkül érkezik meg most már évek óta a tavasz, vele együtt a napsütés, a melegebb idő. Az időjárás szeszélyessége mellett, reggelente még hűvös van, napközben egyre melegebb, majd estére újra lehűl az idő. Nehéz ebben az időszakban öltözködni és öltöztetni gyermekeinket is. A szervezetünket megviseli az „átmenet” nélküliség mellett, az ilyenkor oly gyakran emlegetett tavaszi fáradtság, vagy a „vitamin raktárak kiürülése” is. A napsütéssel együtt viszont feléled a természet, és szinte mindenkit csalogat, hívogat a szabadba.

Tavaszi tippjeim így az öltözködés, a vitaminbevitel és a szabadban gyermekeinkre leselkedő veszélyekről szólnak.


Gyermekeink öltöztetése tavaszi időben

Fokozottabban érvényes ebben az időszakban a réteges öltöztetés elve. Főleg azoknál a csecsemőknél, akik nem sokat mozognak érvényes, hogy mindig adj egy réteggel több ruhácskát rá, mint ami rajtad van. A kiválasztott ruhánál vedd figyelembe azt is, hogy rajtad mi van, milyen vastag az anyaga, miből készült, mennyire zárt. Babádnál is hasonlóan válogass! Ha már nagyobbacska a gyermeked, figyelj az izzadásra. Ha futkározó gyermekeden azt látod, hogy gyöngyözik a homloka, nyakszirtje, vörös az arca a felmelegedéstől, vegyél le róla egy réteget, de ha nem futkározik, tovább add rá újra a levetett ruhadarabot. Fontos tehát, hogy a kimelegedés után ne fázzon.  A szeles idő miatt nem árt még a szaladgáló kicsikre is kis sapkát adni, a néha erős napsütés miatt pedig jó, ha van sildje, vagy karimája is a fejfedőnek. Kirándulások alkalmával fontos, a kullancs veszély miatt, hogy a nadrág és pulóver legyen jól zárt a lábnál és a csuklónál is.  

Táplálkozás és vitamin bevitel tavasszal

Tavasszal, a friss hiányában, be kell érnünk az előző évben eltett zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezeknek nyilván a tartósítás hatására, már nem olyan magas a vitamin és ásványi anyag tartalmuk, de még így is elegendőek lehetnek szervezetünk számára. Ha étrendünk változatos, szerepel benne zöldség, gyümölcs bőségesen, nyersen is, s mellé figyelünk arra, hogy milyen kenyeret, tésztát fogyasztunk, máris sokat tettünk magunk és gyermekeink egészsége érdekében is. Vásárláskor a fagyasztott termékeket ajánlom a konzervek helyett. A babáknak készült bébiételek között is található jó minőségű, tartósítószert nem tartalmazó, amit nyugodtan megvásárolhatsz.

Ha gyermeked válogatós, „rossz” evő, néha nem árt valamilyen természetes alapanyagokból, kíméletes eljárással gyártott vitamin, ásványi anyag készítményt is adni. Ezeknél a készítményeknél javaslom, hogy folyamatosan, hónapokig ne add, hanem kúraszerűen alkalmazd csak. Esetleg váltogasd a vitaminokat, ásványi anyag készítményeket, immunrendszer erősítőket (ami gyógynövény, Bach virágesszencia, homeopátiás készítmény, valamint a kínai elemek elve alapján készült szer is lehet, nem csak gyógyszer), természetesen orvosoddal, vagy természetgyógyászoddal való konzultálás után.
A friss levegő, a természet, a természeti erők jó hatása miatt gyakorta sétáljatok, kiránduljatok, természetesen jó levegőjű, klímájú helyeken.

Az immunrendszer erősítéséről pedig az őszi tippekben olvashatsz részletesen!

Kirándulás, és amire figyelni érdemes

Kirándulások alkalmával érdemes szem előtt tartani néhány szempontot. Ha füves, bokros, erdős területen kirándultok, számolnotok kell a kullancsokkal, mai ma már megtalálható a kertekben és akár a játszótereken is. A másik veszélyforrás lehet a környezetben a növények (főleg a mérgezőek) világa. Ha gyermeked már szaladgál, futkos, ráadásul nagyon kíváncsi, hajlamos mindent a szájába vinni, akkor figyelned kell arra is, hogy milyen növények vannak körülöttetek, és azoknak mely része veszélyes, mérgező. Érdemes tehát felmérni környezetetek, játszóhelyetek, vagy kedvenc kirándulóhelyetek növényvilágát is.

Kullancsok


A kullancsokkal kapcsolatban a kisded 1-3 éves, kisdedtippek címszó alatt találhatsz cikket, Féljünk-e a kullancsoktól?” címmel! Ha érdekel a téma, olvasd el!

Mérgező növények


A mérgező növényekről szóló cikket ugyancsak a kisded 1-3 éves, kisdedtippek címszó alatt olvashatod el. A cikk címe: Mérgező növények környezetünkben, teendők mérgezés esetén.